Dokter Juriaan: Je klacht als kans

18 februari 2018
Dokter Juriaan

Afgelopen week ben ik naar een fantastische lezing geweest en dat wil ik graag even met je delen. Vol energie en inspiratie kwam ik thuis. Er is hoop! Er zijn meer reguliere artsen die denken als ik. En niet geheel onbelangrijk: Ook nog eens mensen die openstaan voor deze visie. Er blijkt zelfs vraag te zijn naar hulpverleners die op een dergelijke manier werken. Hoe tof is dat?!

 

Dokter Juriaan

Een volle zaal met (vooral) zorgverleners kwam samen in het Tergooi ziekenhuis in Hilversum. Waar kwamen zij voor? Een lezing door huisarts en coach Juriaan Galavazi, aka dokter Juriaan. Ik had al wat voorpret gehad door de grappige uitnodiging die ik via via had ontvangen. Het onderschrift onder de foto luidde namelijk: ‘Wie gaat er mee naar deze knappe dokter? Nog 14 plekken…’

 

Hoewel de vrouwen wel sterk in de meerderheid aanwezig waren, geloof ik zelf heel graag dat iedereen uiteraard voor het super interessante onderwerp kwam. En de mensen die vooraf nog niet écht geïnteresseerd waren, verlieten de zaal vermoedelijk vol inspiratie en stof om over na te denken.

 

Sorry!!

Ik zou je heel graag inhoudelijk meer vertellen over de lezing, maar hou het voor nu toch wat oppervlakkig. Want… Ik heb namelijk een interview met dokter Juriaan weten te scoren en zal hem binnenkort het hemd van het lijf vragen!

 

Lezing: Je klacht als kans

Heel kort door de bocht ging de lezing over wat klachten en symptomen jou te vertellen hebben en wat ze jou vragen te doen. Als arts en coach begeleidt Juriaan patiënten hierbij. In plaats van alleen naar het symptoom te kijken, geeft hij juist veel aandacht aan hoe het écht met je gaat; met je studie, je relatie, financieel enzovoort. Want al deze factoren zijn van invloed op jouw ziekte. Het is onvoldoende alleen maar pleisters te plakken zonder de oorzaak te onderzoeken en weg te nemen. Alleen daar ligt echte genezing van ziekte.

 

Het mooie van dit alles: Jij krijgt als patiënt de regie over jouw eigen leven en gezondheid. Je bent geen slachtoffer, maar kunt zelf verantwoordelijkheid nemen!

 

Bewustwording, weerstand en nieuwsgierigheid

Al is waarschijnlijk niet iedereen even blij met die boodschap. Je kunt je namelijk ook niet langer ‘verschuilen’ achter je ziekte en niet meer zeggen ‘het overkomt me, ik kan er niks aan doen’. Dit is niet altijd makkelijk. Toch hoor ik om me heen vooral veel positieve geluiden van mensen die geboeid waren en nieuwsgierig zijn hoe ze hiermee aan de slag kunnen. Een heel mooi resultaat als je het mij vraagt!

 

En jij?

Hoe kijk jij hier tegenaan? Geloof je net als dokter Juriaan en ik dat jouw klacht of ziekte een betekenis heeft voor jou? Of heb je er misschien zelf ervaring mee dat jouw ziekte bijvoorbeeld verergerde op een moment dat jouw omgevingsfactoren niet optimaal waren? Laat het weten in de reacties.

 

Binnenkort kun je op Medical Journey meer lezen over deze inspirerende man met een visie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Coline Beijeman

Is gefascineerd door alles wat met het menselijk lichaam, brein, psychologie en gezondheidszorg te maken heeft. Ze neemt jou mee op reis om je te inspireren en je eigen antwoorden te vinden. En actie te ondernemen waar nodig! Doel: Je gezonder en gelukkiger voelen door de voor jou juiste keuzes te kunnen maken. Wees nieuwsgierig, openminded en experimenteer. Laat los wat je denkt te weten en vorm (opnieuw) je mening!