Interview met Rubik Nazarian – oprichter DAI Arts en Leefstijl

23 maart 2018
Rubik Nazarian

Stress is de bron van alle ellende. Als je niet weet hoe met stress om te gaan, ben je extra vatbaar om ziek te worden. Door gebrek aan bewegen en het verwaarlozen van voeding en ontspanning, zegt je lichaam nog eerder ‘hoho dat trek ik niet’ en kun je klachten krijgen. Mindset, voeding en beweging zijn pijlers waar Arts en Leefstijl zich op richt. We gaan een verschil maken. Samen!’ Rubik Nazarian

Op naar Amsterdam voor mijn eerste interview!

Afgelopen week ging ik op weg naar Amsterdam voor mijn eerste echte interview voor Medical Journey. Spannend! Na wat vertraging met de trein (dankjewel NS!) en een tweetal zeer bijzondere ontmoetingen later, kwam ik dan eindelijk bij de Beurs van Berlage aan om Rubik Nazarian te ontmoeten. Wie? Zul je misschien denken, aangezien hij zich niet echt op de voorgrond profileert.

 

Lees snel verder wie Rubik is en hoe deze man samen met een artsencommunity bezig is de gezondheidszorg te veranderen.

 

Wie is Rubik Nazarian?

Rubik Nazarian is de oprichter van (huis)artsenplatform DAI Arts en Leefstijl.* Dat was in eerste instantie dan ook de reden dat ik met hem in contact ben gekomen en hem nu interview voor mijn blog.

 

Maar… Rubik is veel meer dan dat! Hij is tevens trainer, verbinder, facilitator, yoga addict en een man met een visie. Inspirerend, open, warm, openminded en bescheiden zijn eigenschappen die ik hem zelf toe zou willen kennen na onze ontmoeting.

 

Rubik en leefstijl

Rubik is zelf vooral in contact gekomen met het onderwerp leefstijl toen hij op 26-jarige leeftijd in een diep dal terecht kwam. Voor hem was dit een eyeopener dat hij zo niet langer wilde en kón leven. Het moest anders. ‘Ik ben toen begonnen met trainen voor marathons, heb een eigen hardloop-vereniging opgericht en ben inmiddels yoga addict. Ik voel me de laatste 15 jaar als een vis in het water’. Zijn motivatie om te veranderen kwam van binnenuit en hij is sindsdien beter voor zichzelf gaan zorgen. Mindset, geloof in hemzelf, is daarin voor hem het belangrijkste geweest. En dat geldt ook nu nog.

 

DAI Arts en Leefstijl

Rubik is 14 maanden geleden met DAI Arts en Leefstijl gestart. DAI Arts en Leefstijl is een landelijk, vernieuwend en eigentijds platform voor en door artsen. Doel is om een netwerk te bedienen met een breed aanbod aan scholing en inspiratie op het gebied van leefstijl, zodat leefstijl een prominentere rol krijgt in de spreekkamer.

 

*NB. DAI Arts en Leefstijl gaat samenwerken met Arts en Voeding en heet vanaf 23-03-2018 DAI Artsen.

 

De zes pijlers waar Arts en Leefstijl zich op richt, zijn voeding, bewegen, stress, mindset, bioritme en welzijn. Als je op deze vlakken niet goed voor jezelf zorgt, krijg je een disbalans in je systeem, in je lichaam. Stress kan gemakkelijker grip op je krijgen, waardoor ziekte en lichamelijke ongemakken kunnen ontstaan. Door je te richten op de pijlers en deze te versterken, zal je gezondheid verbeteren.

 

Belang van mindset en intrinsieke motivatie

De patiënt eigenaar maken van zijn vitaliteit én het ontzorgen van huisartsen zijn de kern en het gedachtegoed van DAI. Dat klinkt goed, maar de praktijk is vaak weerbarstig volgens Rubik. ‘Het aanpassen van leefstijl is niet makkelijk en vraagt veel van de mensen zelf, het gezondheidszorgsysteem en de maatschappij.’

 

Het begint met mindset. Er zijn mensen die de motivatie niet uit zichzelf kunnen halen. Die hebben een beetje hulp nodig om de juiste mindset te krijgen, zodat ze zelf verder kunnen.’

Volgens Rubik ligt hier een belangrijke taak voor artsen en coaches. Hij denkt dat het beroep van huisarts zal veranderen en zij voornamelijk een coachende rol gaan krijgen in de toekomst. Er zal meer aandacht komen voor preventie en leefstijl om de gezondheid van mensen te behouden en te bevorderen. Huisartsen en praktijkondersteuners kunnen een rol gaan spelen in de transitie van ziekenzorg naar gezonde zorg.

 

Co-creatie en samenwerking

‘Ik geloof in de kracht van kennisuitwisseling en sociale community’s. Er zijn fijne mensen betrokken, vooral huisartsen met een leefstijlachtergrond’ vertelt Rubik. Er blijken al veel huisartsen te zijn met mooie initiatieven buiten de gevestigde manier van werken. Zo wandelt huisarts Matthijs van der Poel met zijn patiënten en heeft een andere huisarts contact met de gemeente om begeleiding bij een sportschool op te zetten. In de blogs van huisartsen op DAI Arts en Leefstijl kun je meer lezen over deze en andere initiatieven.

 

Al blijken huisartsen wel te worstelen met welke interventies ze in de praktijk in kunnen zetten. Dit is een uitdaging voor de toekomst. De initiatieven van de afzonderlijke artsen worden vaak los van elkaar ontwikkeld en zijn niet zichtbaar, het zijn eilandjes.

 

De grote vraag is: Hoe haal je deze huisartsen uit de anonimiteit? DAI Arts en Leefstijl geeft een podium aan deze mensen.’

Ondanks alle successen die hij in zijn leven behaald heeft, blijft Rubik bescheiden. ‘Ik hou me bewust op de achtergrond binnen Arts en Leefstijl, omdat het een platform voor en door artsen is. Ik kijk naar de talenten en kwaliteiten van de betrokken artsen en doe niks anders dan faciliteren, verbinden en bouwen. Doel is om een community van (huis)artsen te laten ontstaan, die van binnenuit voor verandering zal zorgen.’

 

Niet alleen voor patiënten, maar ook voor artsen zelf

Vanuit Arts en Leefstijl wordt onder andere gekeken waar de behoefte aan scholing ligt. Niet alleen ten aanzien van de behandeling van patiënten, maar ook ten aanzien van het welzijn van de artsen zelf. Er komt namelijk heel wat op het bordje van huisartsen. Niet alleen op medisch gebied. Zij krijgen ook te maken met problematiek rondom schulden, sociaal-emotionele problemen, echtscheidingen, armoede, eenzaamheid enzovoort. Hiervoor zijn zij niet direct opgeleid. De werkdruk is hoog en er blijken veel artsen te kampen met burn-out klachten.

 

Je kunt pas voor een ander zorgen als je voor jezelf kunt zorgen.’

Daarom denkt Arts en Leefstijl ook na hoe zij artsen kunnen ondersteunen zelf vitaal te blijven door scholingen en workshops te organiseren op dat vlak.

 

Lees hier mijn verslag van het eerste seminar van DAI Arts en Leefstijl: De kracht van leefstijl.

 

Rubik’s voorspelling van de toekomst

De leefstijlbeweging zal de komende jaren toenemen. Over 4 a 5 jaar zullen huisartsen niet verdwijnen, maar krijgen zij meer een coachende rol. Ze zullen gaan kijken naar jouw behoefte en je van daaruit begeleiden.’

Deze beweging ontstaat vanuit de patiënt en artsen zelf. Ieder individu heeft andere behoeften en het is belangrijk te onderzoeken wat werkt voor welke patiënt. Dit is maatwerk en gebaseerd op gedeelde besluitvorming. Het systeem zal daarvoor wel moeten veranderen. Er is meer tijd nodig voor artsen tijdens een consult en de eerstelijn zal waarschijnlijk samen gaan werken met lifestylecoaches, zodat zij de huisartsen kunnen ontzorgen.

 

Het integreren van leefstijlinterventies is een gemeenschappelijk belang van de gemeenten, zorgverzekeraars en zorgprofessionals. ‘Vanuit DAI Arts en Leefstijl zijn we alvast begonnen met de community Dokter & Bewegen.’

 

Waar staat Arts en Leefstijl over vijf jaar?

Rubik geeft aan dat het voor hem niet zozeer gaat om iets bereiken. De weg zelf is boeiender dan wat je bereikt. Rubik beoogt een soort van Wikipedia te creëren, gevalideerd door deskundigen zelf. Een innovatief platform met goede content om te verzamelen en te delen, geïnitieerd door de community zelf.

 

We gaan een verschil maken. Samen!’

Kom maar op met die verandering!

En… Zullen de voorspellingen van Rubik uit gaan komen? We zullen het de komende tijd gaan zien. Ik vind het platform zelf een onwijs mooi initiatief en geloof dat er veel draagvlak voor is. Zowel artsen als patiënten zijn zich steeds meer bewust van de invloed van leefstijl op gezondheid. Laat de door Rubik voorspelde verandering binnen de gezondheidszorg maar komen als het aan mij ligt!

 

De tijd vloog voorbij. 2 uur later stond ik weer buiten. Time flies when you’re having fun!

 

Dankjewel Rubik voor dit mooie en bijzondere gesprek!

 

Zou jij het, als bevlogen hulpverlener, ook leuk vinden een keer door mij geïnterviewd te worden, zodat je jouw verhaal kunt delen en anderen kunt inspireren? Neem dan een kijkje op Medical Journey of neem contact met me op!

Reacties

  1. Goed stuk! Gefeliciteerd.
    Een waar visitekaartje voor DAI en (toekomstige) anderen.
    Beste groet,
    Reinout Koperdraat (KODE Tekstprod., A.dam & “huiscorrector” voor vriend Rubik)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Coline Beijeman

Is gefascineerd door alles wat met het menselijk lichaam, brein, psychologie en gezondheidszorg te maken heeft. Ze neemt jou mee op reis om je te inspireren en je eigen antwoorden te vinden. En actie te ondernemen waar nodig! Doel: Je gezonder en gelukkiger voelen door de voor jou juiste keuzes te kunnen maken. Wees nieuwsgierig, openminded en experimenteer. Laat los wat je denkt te weten en vorm (opnieuw) je mening!