Shake it off! Schud de spanning van je af en laat de ontspanning maar komen!

30 april 2018
shake dansend meisje

Shake it off!

Taylor Swift had er jaren geleden al een hit mee; shake it off! Kun je een instant boost aan energie en plezier gebruiken? Laat je dan gaan en schud je hele lichaam los. Succes gegarandeerd.

 

Oké het ziet er misschien wel een beetje raar uit, maar wist je dat shaken je heel goed kan helpen om spanning los te laten en meer in contact met je gevoel te komen?!

 

My story

Ondertussen is het denk ik een jaar of 6 geleden dat ik voor het eerst bemerkte dat mijn benen in bepaalde houdingen begonnen te trillen. Ik vond het vreemd, maar had er nooit echt aandacht aan besteed. Tot afgelopen jaar…

 

Terwijl ik yoga aan het doen was, merkte ik dat mijn benen steeds heviger begonnen te trillen. Dit trillen breidde zich uit naar de rest van mijn lichaam en ging over in schokken. Het zag er uit als een soort epileptische aanval, echter was ik vol bij bewustzijn en kon ik het op elk moment dat ik wilde gewoon stoppen.

 

Deze ‘aanvallen’ begonnen zich steeds vaker voor te doen. Vooral tijdens meditaties en op andere momenten dat ik écht ontspannen was. Als ik tijdens mijn opleiding niet eerder een Kundalini meditatie had gedaan, was ik me waarschijnlijk rot geschrokken. Maar door het gewoon maar te laten gebeuren, merkte ik dat de schokken vanzelf minder werden.

 

En nadien voelde ik me zoveel meer ontspannen!

 

In het hier en nu komen

Shaken, dansen, mediteren… Het zijn voor mij allen manieren om me meer bewust te worden van mezelf en van het moment. In plaats van in mijn hoofd te zitten nadenken/dromen/piekeren, richt ik mijn aandacht op mijn lichaam en ben ik meteen in het hier en nu. Ik doe het vrijwel dagelijks en voel me er goed bij.

 

Shakende dieren

Wist je dat dieren trillen na een traumatische gebeurtenis? Als een gazelle opgejaagd wordt door een leeuw en maar net aan de dood ontsnapt, schudt zij nadien de spanning letterlijk van zich af. Om vervolgens weer over te kunnen gaan tot de orde van de dag. Op deze manier slaat zij de opgedane spanning niet op in haar lichaam en beperkt deze haar niet langer.

 

En zijn wij mensen eigenlijk ook niet gewoon dieren? Waarom zou het voor ons dan anders werken?

 

Helaas zijn de meeste mensen deze reflex/natuurlijke reactie kwijt geraakt waardoor wij opgedane spanningen wel opslaan in ons lichaam. En deze spanning sleuren wij vervolgens de rest van onze dag (of langer) met ons mee… Wat ons veel, heel veel, energie kost.

 

Loskomen van emoties en blokkades

Ik begon mijn verhaal natuurlijk heel positief met de boodschap dat shaken je gevoelens van ontspanning, energie en plezier kan geven. Tegelijkertijd moet ik je ook zeggen dat er andere ‘negatieve’ emoties vrij kunnen komen tijdens het shaken. Ik heb bijvoorbeeld ervaren dat ik ineens (heftig) begon te huilen of boos werd. Zelf schrik ik hier niet van en geloof ik dat dit opgeslagen emotionele blokkades zijn, die ik door het shaken loslaat. Ik ben juist blij als het gebeurt! Ze komen en gaan ook weer weg. Dat is het vertrouwen dat ik in mezelf en ook in mijn lichaam heb gekregen.

 

Eerst onder begeleiding

Tegelijkertijd kan ik me voorstellen dat het eng voor je kan zijn als je dit niet gewend bent. Een beetje shaken om spieren wat los te maken, zal niet zomaar overweldigende emoties uitlokken dus dat kun je met een gerust hart thuis doen.

 

Er zijn daarnaast therapieën, workshops en meditaties die op shaken gebaseerd zijn. Als het je wat lijkt en je bent toch wat bang en onzeker hoe het zal gaan, dan zou je hier eens aan kunnen sluiten. Er is dan iemand bij die je uitleg kan geven en waar je op terug kunt vallen.

 

Je kunt hierbij denken aan TRE (tension/trauma releasing exercises), kundalini meditatie, shake meditatie en shaking yoga. Zelf heb ik al eens deelgenomen aan een kundalini meditatie en aan shaken bij Ratu Bagus. Beide leuke en bijzondere ervaringen!

 

Wat vind jij van shaken?

Verklaar je mij nou voor gek dat ik shaken promoot en zelf shake of ben je stiekem wel benieuwd wat het voor jou kan doen? Heb je het zelf wel eens gedaan? Deel je ervaring!

Reacties

    1. Hallo Jannie, als je overweegt om een vorm van shaken onder begeleiding te gaan doen, denk ik dat het belangrijk is dat je een goede klik hebt met de therapeut/coach/begeleider. Ik ken persoonlijk niemand in jouw regio. In welke vorm spreekt het je het meeste aan? Je zou kunnen googlen op die vorm en dan je woonplaats/regio in kunnen vullen. Kijk wie er dan naar voren komt en of je daar een goed gevoel bij hebt. Kom je er niet uit? Stuur me dan vooral een persoonlijke mail en dan kijk ik of ik iets voor je kan betekenen. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Coline Beijeman

Is gefascineerd door alles wat met het menselijk lichaam, brein, psychologie en gezondheidszorg te maken heeft. Ze neemt jou mee op reis om je te inspireren en je eigen antwoorden te vinden. En actie te ondernemen waar nodig! Doel: Je gezonder en gelukkiger voelen door de voor jou juiste keuzes te kunnen maken. Wees nieuwsgierig, openminded en experimenteer. Laat los wat je denkt te weten en vorm (opnieuw) je mening!