Voetreflextherapeut Titia van der Werf: ‘Ik luister met mijn handen naar wat er in het lichaam is.’

21 augustus 2018
Titia van der Werf

Wist je dat je aan je voeten van alles kunt zien? Over hoe je bent als persoon, maar ook over de staat van je gezondheid. Je voeten staan namelijk in verbinding met alles in je lichaam. Interessant he? Dit geeft ook mogelijkheden om lichamelijke en psychische klachten via je voeten te behandelen. Hoe dit werkt? Voetreflextherapeut Titia van der Werf legt het je uit.

 

Wie is Titia van der Werf?

Ik zeg wel Titia van der Werf legt het je uit… Het blijkt alleen helemaal niet zo zwart – wit te zijn hoe voetreflextherapie werkt. Iedere voetreflextherapeut heeft namelijk zijn eigen manier van werken. Zo ook Titia.

 

Titia van der Werf is opgeleid in zowel de westerse als de Chinese geneeskunde en combineert beide stromingen in haar werk als voetreflextherapeut. Ze heeft een eigen praktijk in Wijchen: Luister-Werk. Hier behandelt ze mensen met uiteenlopende klachten door met haar handen te luisteren naar wat er in het lichaam van haar cliënten is.

 

Wat is voetreflextherapie?

De leer van de voetreflextherapie gaat er vanuit dat elk orgaan, elke klier, elk weefsel weerspiegeld wordt in de voeten. Door de betreffende zone op de voet te behandelen, heeft dit effect elders in je lichaam. Dit is een hele fysieke benadering. De Chinese zienswijze is meer holistisch en richt zich tevens op meridianen en acupunctuurpunten. Titia’s benadering heeft daarnaast nog wat extra’s: ze behandelt ook (of meer) op energetische niveau. De reflexzones op de voet zijn voor haar hulpmiddelen, maar zeker niet bepalend.

 

Van bureaubaan naar voetreflextherapeut

Na 15 jaar verschillende bureaubanen gehad te hebben bij een bank en een universiteit, besloot Titia het roer om te gooien. ‘Ik was eigenlijk altijd ontevreden, werkte met tegenzin en heb veel gewisseld qua banen. Elke keer speelde de vraag: is dit het nou?’

 

Naast haar werk had ze diverse cursussen gevolgd, omdat ze iets anders erbij wilde doen. Van mandala tekenen tot een cursus tenen lezen. Dit maakte haar voortdurend enthousiast. Er zat geen logica in de keuzes die ze maakte. ‘Het grappige is dat je oog dan spontaan op iets valt. Ik ben helemaal niet zo impulsief, maar dat deed ik allemaal vanzelf. Ik heb mezelf voortdurend afgevraagd: is dit mijn weg?’ Ze kwam in contact met nieuwe begrippen als chakra’s, bewustwording en holistisch en kwam uiteindelijk terecht bij een opleiding tot voetreflextherapeut.

 

‘Ik ben opgegroeid met mijn hoofd te gebruiken, ik had niks met lijfelijkheid.’

 

In 2010 raakte Titia haar baan kwijt en vanwege haar leeftijd, in combinatie met een slechte arbeidsmarkt, was de kans heel klein om nog weer ergens aan de bak te komen. Solliciteren had geen zin. Op een gegeven moment wilde ze ook niet eens meer voor een baas werken. Ze wilde haar eigen praktijk starten! Haar werk als voetreflextherapeut voelt nu makkelijk en natuurlijk.

 

‘Luisteren met mijn handen’

Titia’s praktijk heet niet voor niks ´Luister-Werk’. Ze luistert letterlijk met haar handen naar wat er in het lichaam van haar cliënt is. Het is dus meer dan een beetje drukken op een plek en poef de klacht is verdwenen. Ze formuleert de kern van haar werk als volgt:

 

‘Het gaat over luisteren. Wat zegt iemand achter de woorden, van binnen. Als je iemand hoort, kunt luisteren naar wat er écht is, dán kan diegene open gaan. Dán kan er wat gebeuren. Dáár zit het herstel.’

 

Door drukken, massage en bewegen van de voet én door pure aandacht te geven, krijgt dit luisteren vorm. De ander voelt deze aandacht. Niet altijd op bewust niveau, maar op een onbewust niveau voel je het altijd volgens Titia. En juist op dat onbewuste niveau is het ook waar verandering en beweging optreedt.

 

Aandacht en veiligheid

Aandacht en veiligheid zijn voor Titia essentieel. ‘Je moet je veilig voelen om een stap te kunnen zetten naar heling van je klachten. Zonder veiligheid kan er niks gebeuren.’ Dit is dus ook heel belangrijk voor een behandeling. Titia creëert dit door mensen op hun gemak te stellen, grenzen te respecteren en te voelen wat de ander nodig heeft. Als zij voelt dat ze niet de juiste therapeut is voor een cliënt, geeft ze dat aan. ‘Vaak weten mensen zelf ook wel wie of wat goed voor hen is, maar erkennen ze niet dat ze het weten.’ Door mensen letterlijk te laten voelen wat er in hen gebeurt, kunnen ze dichter bij zichzelf komen en keuzes maken die daarbij passen.

 

Ergens vanaf willen

De meeste mensen komen bij Titia omdat ze iets anders willen; Ze willen geen pijn meer of ze willen van hun symptomen af. Sommige klachten, waaronder een tenniselleboog en restless legs, blijken om een of andere reden relatief gemakkelijk te verhelpen door gericht de reflexzones te behandelen. De meeste symptomen en ziekten vragen echter meer dan dat. Wat Titia doet met haar behandeling, is de energie in beweging brengen.

 

‘Ik weet van te voren niet wat ik doe en wat de uitwerking is.’

 

Dit betekent niet dat ze maar wat doet. Er is een protocol en ze heeft een plan als ze begint. Daarnaast werkt ze op gevoel en gaan haar handen soms automatisch een andere weg. Ze vibreert mee met haar cliënt.

 

 

Effecten van de behandeling

Het in beweging zetten van energie blijkt altijd iets te doen. De behandeling zelf is volgens Titia ondergeschikt aan wat er gebeurt ná de behandeling. Het belangrijkste is dat de cliënt effect gaat ervaren in zijn leven. Als ze migraine behandelt, kan het zijn dat het niet de migraine is die als eerste verdwijnt. Het is mogelijk dat er een ander probleem bestaat, wat de migraine in stand houdt en dat mag eerst opgelost worden.

 

In de regel is het zo dat er na drie à vier behandelingen íets is gebeurd. Dat kan fysiek zijn in de vorm dat symptomen verminderen of verdwijnen, maar het kan ook emotioneel of relationeel zijn. Doordat de energie door de behandeling is veranderd, kan het voor iemand ineens helder worden dat het probleem binnen de relatie of op het werk onderdeel is van de klacht en zich dus daar manifesteert. Mensen koppelen dit vaak niet aan de therapie, maar (veranderde) energie zoekt een uitlaatklep en dat blijkt op allerlei manieren te kunnen. De veranderingen die optreden, passen altijd bij iemands leven en wat er op dat moment nodig is.

 

Fysiek is nooit alleen maar fysiek

Mensen komen meestal met lichamelijke klachten, maar fysiek is nooit alleen maar fysiek volgens Titia. Er is altijd een andere component, bijvoorbeeld een emotionele. Het is aan de cliënt in hoeverre hij bereid is te kijken naar wat de klacht hem te zeggen heeft. Soms zitten mensen in de ontkenning. Het is moeilijk om naar jezelf te kijken. Dat vraagt moed. ‘Ik stem me af op de ander en geef terug wat mij opvalt.’

 

Titia geniet in haar werk het meest als ze cliënten krijgt die hun proces aan willen gaan. Ze vindt het lastiger als mensen met het verzoek komen: ik heb een tenniselleboog, help me er vanaf. ‘Ik kan het wel, dat is niet zo’n punt.’ Op een of andere manier lijkt ze echter vooral mensen aan te trekken die een bepaalde gevoeligheid hebben zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. Het gaat dan vaak om wat zwaardere problematiek waarmee haar cliënten zich presenteren. Deze mensen blijken toch steeds weer bereid te zijn te zoeken naar een oplossing. Dit is ook hoe Titia zelf in het leven staat en hoe haar eigen weg is (geweest).

 

‘Je krijgt de klanten die bij je passen.’

 

Het gaat niet om de uitkomst

Titia haar behandeling gaat voor haar niet om de uitkomst. Het is niet haar doel om mensen beter te maken. ‘Ik vind het fijn te zien dat er wat gebeurt, dat mensen in beweging komen en dat iemand steviger in het leven staat.’

 

Er is geen rechte weg om dit te bereiken. ‘Je begint ergens, maar hoe je daar komt, is niet van A naar B. Er zijn zoveel afslagen. Je hebt die zijwegen nodig om te leren.’ Titia ziet zichzelf als iets/iemand op de weg van haar cliënten. ‘Ik weet niet waar ik in hun stuk zit. Soms ben ik er kort, soms lang.’

 

Visie op de geneeskunde

Titia is geen tegenstander van de reguliere geneeskunde. Ze vindt het goed dat deze bestaat, vooral voor acute ziekten. Ze zou het alleen wel fijn vinden als mensen er niet zo klakkeloos achteraan lopen. ‘Ik vind dat je als mens verantwoordelijkheid moet nemen voor wat je hebt. En dat is niet je klakkeloos overgeven aan een instantie of arts.’ Zij ziet als meest ideale situatie dat mensen verantwoordelijkheid nemen voor wat ze hebben en de oorzaken daarvan. Artsen kunnen je dan ondersteunen op het moment dat het nodig is.

 

Zelf een voetmassage!

Hoe super lief en fijn dat ik na ons prettige en inspirerende gesprek ook nog eens zelf mocht ervaren hoe het is om een voetmassage van Titia te krijgen?! Ik kan je zeggen: een echte aanrader! (Ik ben ondertussen alweer bij haar geweest). Alles waar Titia voor staat, zie ik terug in haar behandeling. Ik voel me veilig, rustig en gevoelsmatig weet ze precies te doen wat ik nodig heb. Er gebeurt van alles in mijn lichaam. Mijn maag en darmen rommelen, ik voel kriebels, warmte op meerdere plekken in mijn lichaam en mijn oogleden knipperen hevig. Na de behandeling ben ik doodop en heb ik flinke hoofdpijn en besluit ik mijn plannen voor de rest van de dag te cancellen. Niet bepaald fijn zul je misschien denken, maar niets is minder waar. Oké die dag voelde ik me inderdaad niet heel happy, maar ik weet dat Titia van alles in beweging heeft gebracht en dat dit me op termijn helpt de juiste stappen te zetten in mijn leven.

 

Dankjewel Titia voor de heerlijke voetmassage en het intieme en inspirerende gesprek wat ik met je mocht hebben!

 

Slotboodschap van Titia: ‘Ga je weg. Waarheen die ook gaat. Voelen, voelen, voelen.’

 

En jij?

Wat is jouw weg? Heb je wel eens een voetmassage van een voetreflextherapeut gehad? Hoe vond je dit en wat was het effect op jou? Laat je het me hieronder weten in de reacties?!

 

Meer interviews van inspirerende mensen lezen? Kijk dan ook eens naar:

Oprichter DAI Arts & Leefstijl Rubik Nazarian

Tandarts angstbegeleiding Chantal Borsjé

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Coline Beijeman

Is gefascineerd door alles wat met het menselijk lichaam, brein, psychologie en gezondheidszorg te maken heeft. Ze neemt jou mee op reis om je te inspireren en je eigen antwoorden te vinden. En actie te ondernemen waar nodig! Doel: Je gezonder en gelukkiger voelen door de voor jou juiste keuzes te kunnen maken. Wees nieuwsgierig, openminded en experimenteer. Laat los wat je denkt te weten en vorm (opnieuw) je mening!