Waarom word jij ziek? Welke visie op ziek zijn geloof jij?

18 februari 2018
Ziek waarom

Waarom word jij ziek?

Ziekte…  Allerlei lichamelijke en geestelijke klachten… We krijgen er allemaal mee te maken gedurende ons leven. Maar waardoor worden wij mensen eigenlijk ziek? Hier zijn verschillende ideeën over. Een aantal van deze ideeën heb ik hieronder kort voor je uitgelicht.

 

Jij bent net als ik waarschijnlijk met één van de onderstaande visies opgegroeid en gelooft daarom dat wat je altijd hebt geloofd de waarheid is. Kijk eens of de andere ideeën je ook aanspreken en wat je daar van vindt!

 

Allopathische geneeskunde

De visie van de allopathische (reguliere) geneeskunde is de visie die in onze Westerse maatschappij het meest wordt aangehangen. Onze gezondheidszorg is hier grotendeels op gebaseerd.

 

Een aantal principes waarop deze benadering gebaseerd is, zijn de volgende:

 

Ziekte is het gevolg van verkeerde bacteriën, virussen en processen in je lichaam.

Je kunt ziek worden omdat je een verkeerd gen in je DNA hebt.

Ziekte moet bestreden en onderdrukt worden.

Omgevingsfactoren maken je al dan niet vatbaarder voor sommige ziekten.

 

In de allopathische geneeskunde worden veel symptomen bestreden met medicijnen of operaties. Heb je pijn? Neem een paracetamol. Ontsteking? Daarvoor bestaat antibiotica. Werkt dat niet, dan wordt het orgaan verwijderd met een operatie.

 

Dit is overigens even heel kort door de bocht. Ik heb zelf het idee dat er geleidelijk aan een verschuiving aan het plaatsvinden is van symptoombestrijding naar meer voorkomen van ziekte; preventie. Van diabetes en hart- en vaatziekten is bijvoorbeeld bekend dat iemands leefstijl een belangrijke invloed heeft op het verloop en ook op het krijgen van de aandoeningen. En dit geldt ook voor vele andere ziektes! Er wordt meer en meer de nadruk gelegd op het verbeteren van jouw gezondheid door een gezonde levensstijl. Wat mij betreft een fantastische ontwikkeling!

 

‘Terreingeneeskunde’

Waar de allopathische geneeskunde er globaal van uitgaat dat een stressor dé oorzaak is van het ontstaan van ziekte en deze bestreden dient te worden, kijkt de terreingeneeskunde vooral naar de voedingsbodem wáárom diezelfde stressor überhaupt kans van slagen heeft jou ziek te maken.

 

Kijk hiervoor bijvoorbeeld naar de gevolgen van asbest. Duizenden mensen zijn blootgesteld aan deze potentieel kankerverwekkende stof. Hoe komt het dan dat sommigen hier ziek van worden en anderen nergens last van hebben? Zit het ‘gewoon’ in de genen of spelen er andere factoren mee?

 

Heb je hoop en doelen voor de toekomst?

Heb je een prettige en steunende omgeving?

Voed je jezelf met gezonde voeding?

Voel je je psychisch sterk en fit?

 

Of is juist het tegendeel het geval? Je bent gestresst, leeft ongezond, staat er alleen voor en hebt geen zin en hoop meer in het leven. Deze factoren onderdrukken jouw immuunsysteem en maken je vatbaarder voor ziektes.

 

Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw voedingsbodem sterk en gezond is, zodat een stressor geen invloed op jou kan uitoefen? Dat is de grote vraag waar de terreingeneeskunde zich mee bezig houdt. Een aanhanger van deze theorie is oud huisarts Hans Moolenburgh.

 

Uitingen van de ziel

Door mensen als Rudiger Dahlke, Christiane Beerlandt en Louise Hay wordt ziekte gezien als een lichamelijke uiting van een psychisch conflict of probleem wat je bewust of onbewust hebt onderdrukt.  Zij gaan er van uit dat het lichaam eerlijk maakt. Het symptoom toont jou fysiek wat je op psychisch niveau niet hebt kunnen uiten of beleven.

 

Ziekte wordt gezien als een leerproces. Waarom krijg jij, juist op dit moment, deze ziekte of dit symptoom? Wat is de betekenis van het symptoom voor jou? Wat heeft het jou te zeggen en wat kun je er van leren? In het oplossen van dit conflict, ligt de genezing van jouw ziekte.

 

Hogere energetische vibraties in het Aquariustijdperk

Volgens sommige, meer spirituele en/of New Age mensen is de oorzaak dat jij een ziekte oploopt gelegen in het feit dat de vibratie en frequentie van de aarde en het universum omhoog gaan. Doordat wij hier als mensen nog niet op afgestemd zijn, gaat dit proces gepaard met ongemak en ziekte. Vooral hoog sensitieve personen (HSP) zouden hier extra gevoelig voor zijn.

 

Ik ben lijstjes met lichamelijke symptomen tegengekomen, die als soort van checklist gebruikt werden om te kijken of je misschien een lichtwerker bent in het nieuw aangebroken tijdperk. Dan zou je ziekte dus juist als een positief iets kunnen zien?

 

Wat is waar?

Ik hoor je denken: Hoe weet ik nou wat waar is? Óf… Dat is echt klinkklare onzin, hoe kan iemand zoiets nou geloven?!

 

Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Het enige wat je kunt doen, is voor jezelf voelen en testen wat waar is voor jou. En kijk ook vooral naar het symptoom wat je hebt!

 

Als ik een potentieel dodelijke infectie als een hersenvliesontsteking zou hebben,  dan zou ik absoluut neigen naar het gebruik van antibiotica. Heb ik een meer chronische of langzaam verlopende ziekte, dan is er eventueel meer tijd om in te steken vanuit één van de andere visies.

 

Ik nodig je uit zelf op onderzoek uit te gaan!

 

Lees ook wat versta jij onder gezondheid?

 

Wat is jouw idee over de oorzaak van ziekte?

Waardoor geloof jij dat je als mens ziek kunt worden? Is het voor jou één van bovenstaande visies of heb je daar eigen ideeën over? Laat het hieronder weten door een reactie achter te laten!

 

Ben je aanhanger van één van de visies en wil je hier meer over vertellen? Neem contact met me op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Coline Beijeman

Is gefascineerd door alles wat met het menselijk lichaam, brein, psychologie en gezondheidszorg te maken heeft. Ze neemt jou mee op reis om je te inspireren en je eigen antwoorden te vinden. En actie te ondernemen waar nodig! Doel: Je gezonder en gelukkiger voelen door de voor jou juiste keuzes te kunnen maken. Wees nieuwsgierig, openminded en experimenteer. Laat los wat je denkt te weten en vorm (opnieuw) je mening!